The Impossible Garden at Jecza Gallery

Added on by Alex Mirutziu.

The Impossible Garden

Alex Mirutziu, Dan Beudean

The Artist and Himself at 29 

curator: Liviana Dan

Jecza Gallery, Timisoara

23 June - 12 October, 2017

 

Gradina Imposibila

‘Gradina Imposibila’ are semnificatia unei reconstituiri care devine apoi asa de moderna. Clasicism cu un capital organic, pentru unii un cer turcoaz, pentru altii o evanghelie. Pentru a evita sterilitatea se folosesc elemente din trecut, elemente poetice, elemente romantice. Evaluind pozitiv este vorba despre o dimineata racoroasa, despre lumina, despre o linie eleganta…

Drama arhitecturii devine proeminenta de la inceput. Desenul, video si fotografia devin pasaje performative. Desenul se transforma in gravuri. Video si fotografia sint produse finale pentru sculptura. Conventiile istorice se concentreaza tot pe sculptura.

Acelasi sistem generativ este prezent in mod direct chiar si alaturi de artisti. Alex Mirutiu face o grupare cu el insusi TAH– 29 / The Artist and Himself at 29 /, Dan Beudean are in procesul de lucru un cloud implicit. Un sistem biografic, narativ, este mereu disponibil si puternic necesar. Identitatea politica este la persoana intii, materialele sint neobisnuite. O anduranta post minimalista este cind atletica, cind estetica. Lucrurile sint puse in opozitie. Privind pe cineva, care priveste / la / ceva devine un lucru teribil.

Reinterpretarea recurge la etape pregatitoare sau preliminare. De neatins si radical vulnerabile. ‘Gradina Imposibila’ devine o insula de arta despre arta.

Exista o energie care nu are nimic de pierdut si ciudatenii cotidiene. Exista o extravaganta alegorica si din epoca lui Karl Friedrich Schinkel / ca o scara generoasa care devine centrul lumii / si din timpul Bauhaus / ca o platforma care inchide autobiografia /.

‘Gradina Imposibila’ este o gradina rationala.

Alex Mirutiu si Dan Beudean, sint artisti cu imaginatie tactila si narativa. Stapinesc gramatica vizuala si un tip bizar de alegorie. In jurul lor exista un fel de efect Cezanne, o complexitate care excede abilitatea nostra de a gasi explicatii.

Forma esentiala ascunde lumea vizibila. Arta nu imita natura. Arta supravegheaza natura. Cu tranchilitate si eleganta.

text by Liviana Dan