Alex Mirutziu primește Premiul Colecționarului în cadrul competiției Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan

Added on by Alex Mirutziu.

Alex Mirutziu - About the word ‘experience’, acrilic pe hârtie, 2017

Alexandru Rus acordă Premiului Colecționarului – secțiune specială în cadrul primei ediții a competiției Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan – artistului vizual Alex Mirutziu.

Premiul în valoare de 2.000 euro i se oferă lui Alex Mirutziu pentru lucrarea About the word ‘experience’, acrilic pe hârtie, compusă din 181 de stop-cadre video ce reprezintă vectorii suprapuși ai mișcării mâinilor scriitoarei Iris Murdoch în timp ce discuta despre conceptul de „experiență” cu gânditorul indian J. Krishnamurti, în 1984.

Alex Mirutziu (n. 1981, Sibiu) este un artist care, prin instalații, performance, sculptură și text, este preocupat de maniera în care spațiul se reorchestrează în urma unei finalități. Se autodefinește „artist în contra-timp, în încercarea de a da un sens existenței lucrurilor când e prea târziu, conștient că întreprinderile mele în diverse forme (scrieri, obiecte, acțiuni vii) sunt o idealizare arbitrară a realității”. A studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, oraș unde trăiește și lucrează în prezent, iar în 2008 a absolvit teatru și performance la University of Huddersfield, Regatul Unit.

“Despre Alex Mirutziu s-a mai scris că este ‘l'enfant terrible’ al artei contemporane românești. Sunt de acord - este un artist complex, conceptual-intens, care nu lasă observatorul (avizat) să se răsfețe într-o procesare boemă a lucrărilor. Desenul ales de mine pentru Premiul Colecționarului, intitulat About the word ‘experience’ este o transpunere conceptual-gestuală a puțin cunoscutului, dar interesantului interviu dintre scriitoarea Iris Murdoch și filosoful Jiddu Krishnamurti, unde una dintre temele centrale dezbătute este definiția ‘experienței’.

În opinia mea, această lucrare grafică dezvăluie câteva aspecte. Experiența, oricât de ‘statică’ în momentul întâmplării, devine subtil de ‘dinamică’ prin filtrul timpului (retrăire, reinterpretare etc.). Oricât de precise par unele cristalizări ale gândirii umane, procesul de a ajunge spre acele concluzii este de multe ori supus hazardului, cele mai bune rezultate venind prin aglomerarea și agitarea gândurilor, prin declansarea unor reacții în lanț. Gândul și gestul sunt inefabil complementare, la fel cum în cărțile vechi ‘viața’ a depins de ‘suflare’, și așa mai departe” - Alexandru Rus, colecționar de artă și membru în juriul independent al Premiului AMF

Lucrarea va fi expusă la Scemtovici & Benowitz Gallery în cadrul expoziției anuale AMF – Contemporary Drawing 2023, ce reunește o selecție a celor mai reprezentative lucrări din competiție, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu. Vernisajul are loc miercuri, 25 octombrie, în cele două spații partenere din București: ALERT Studio Artist-run Space, Mircea Vulcănescu 2-4 (16:00-18:00 h) și Scemtovici & Benowitz Gallery, Jean-Louis Calderon 34 (de la 18:30 h), la galerie urmând să aibă loc premierea câștigătorilor ediției.