”Performance Day” la Centrul de Interes, Cluj-Napoca

Added on by Alex Mirutziu.

Alex Mirutziu - Bye, Bye… Hello!, 2019

În 15 noiembrie, Centrul de Interes găzduiește în Sala Atrium de la etajul 4, între orele 18:00 și 21:00, o serie de 4 performance-uri, reunite sub titlul ”Performance Day”.

18:00 - 18:30
Sasha Bandi - ”Oderint Dum Metuant” (artistă Hemoragia Scrötte)
Synopsis: Hemoragia Scrötte s-a născut la spitalul Eugen Socaciu. Etaj2438. După trei decenii de stat pe întuneric urlând și plângând fără ca cineva să o audă, Hemoragia Scrötte s-a decis să vină să ne arate singurul ei talent, cântatul.

18:30 - 19:00
Alex Mirutziu - ”Bye Bye... Hello!” (sunet Fodor Sergiu)
Synopsis: Acest performance e axat pe citiri inverse, dorsale, prin intermediul poeticii închiderilor, intrărilor, ieșirilor. Implică o înțelegere a ”celuilalt” prin dispariția și subminarea eului pentru o înțelegere mai profundă a umanului. La baza concepției artistice a performance-ului stau, printre altele, noțiuni precum conceptul de ”bine”, așa cum apare el exemplificat în opera lui Iris Murdoch și continuă cu preceptele lui Leo Bersani despre constructul socio-cultural și formele de exprimare ale puterii. În ultimii ani, performance-urile artistului au fost prezentate în spații de artă din întreaga lume, printre care Centrul de Artă Contemporană din Tel Aviv, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Royal Academy of Arts și Fundația Delfina din Londra.

19:00 - 19:30
Szilard Gaspar - ”Acting / Reacting” (colaborator Cojocaru Norbert)
Synopsis: Acțiunea reprezintă o interpretare contemporană a agresivității umane, a forței, a interacțiunii și a relațiilor interumane.

19:30 - 20:00
Janos Szirtes - ”Freestyle Swimming III” (colaborator Molnár Ágnes Éva)
Synopsis: Sunetul, acțiunea, spațiul și prezența sunt foarte importante pentru artist. E nevoie de timp, de prezența sunetului, de mișcare, de dramaturgie, de atingere. De multe ori chiar privirea sau respirația celor prezenți capătă o importanță majoră în procesul artistului de creație. ”Mă preocupă corpul viu, relația mea cu un corp viu”, dezvăluie artistul János Szirtes. Și toate acestea se întâmplă în timp. Timpul este o bază, o rețea, în care se desfășoară acțiunea, acolo se nasc sunetele, acolo se întâmplă atingerile, totul. Arta nu este o acțiune singuratică în viziunea artistului, ci o comunicare. Pentru performance-urile sale artistul invită colaboratori, care au libertatea lor de exprimare. ”Chiar și în prezent mi se pare foarte important să împart spațiului propriu creat cu ceilalți”, susține Szirtes, ”Îmi plac situațiile, îmi place să le creez”, încheie artistul.