Artistul Alex Mirutziu face parte din programul primei ediții a Școlii curatoriale de toamnă

Added on by Alex Mirutziu.
MAKING-CONVERSATION-PIECES_stire_parteneri-01-1-1080x675.png

Școala curatorială de toamnă, ediția 1, Cluj&Timișoara (20-27 Octombrie)

Leader de curs: Joanna Warsza

Invitați și parteneri de conversație (Cluj și Timișoara): Apparatus 22, Răzvan Anton, Horea Avram, Boris Buden, Fiona Geuß, Mihai Iepure-Gòrski, Maria Lind, Diana Marincu, Alex Mirutziu, Andrea Phillips, Alexandru Polgár, Mara Rațiu, Anca Rujoiu și mulți alții.


Centrul Cultural Clujean, prin proiectul ECCA – Centru European de Artă Contemporană și Fundaţia Art Encounters Timișoara şi-au alăturat forţele în organizarea primei ediţii a Școlii curatoriale de toamnă, care are loc la Cluj și Timișoara în perioada 20 – 27 octombrie 2019, marcând sfârșitul ultimei săptămâni a Bienalei Art Encounters 2019. Parteneriatul dezvoltat de cele două organizații dedicate artei contemporane propune un model colaborativ care să dezvolte și să consolideze o rețea profesională activă în sfera culturii contemporane din Cluj și Timișoara.

Tema Școlii curatoriale de toamnă este cea a conversaței. „Coversation pieces” erau, în mod tradițional, picturi istorice înfățișând peisaje în care diferite persoane purtau un dialog. Ulterior, expresia a început să desemneze obiecte ce stârneau conversația, precum și lucrări care apelau la vorbire ca mediu estetic. Școala curatorială de toamnă se concentrează pe noțiunea de conversație în artă, pentru a stârni dialogul și a facilita schimbul de cunoștințe, devenind, astfel, un instrument de învățare. Pe parcursul unei săptămâni, 25 de participanți internaționali vor descoperi contextul artistic al celor două orașe și vor lua parte la activităţi legate de teoria și practica vorbirii și a dialogului.

Școala curatorială debutează la Cluj cu „Magpies to the ecos exchange,” o cină performativă la care participanții Școlii curatoriale sunt invitați de către grupul de artiști APPARATUS 22 (Erika Olea, Maria Farcas, Dragoș Olea) duminică, 20 octombrie. Pe parcursul următoarelor două zile, vor lua parte la numeroase seminarii, workshop-uri, vizite la ateliere de artiști, tururi ghidate și întâlniri/discuții cu artiști, curatori și teoreticieni. Printre partenerii de conversație pe care participanții îi vor avea la Cluj, se numără: Răzvan Anton, Horea Avram, Fiona Geuß, Mihai Iepure-Gòrski, Maria Lind, Diana Marincu, Alex Mirutziu, Alexandru Polgár și Mara Rațiu. Întâlnirea cu artistul Alex Mirutziu va avea loc marți, 22 octombrie, de la ora 16:00, la Centrul de Interes, etaj 1.

Luni, 21 octombrie, evenimentul Making Conversation Pieces. Fiona Geuß in dialogue with Joanna Warsza va deschide Școala curatorială de toamnă publicului. Dialogul va avea loc la Casa Tranzit, începînd cu ora 18:00 (intrare liberă) și se va axa pe noțiunea de conversație în jurul, pentru și împotriva artei începînd cu 1968, atât în arta vizuală, cât și în arta performativă. Detalii și înregistrare: www.cccluj.ro/ecca-scoala-curatoriala

La Timișoara, participanții Școlii curatoriale de toamnă sunt invitați la evenimentele din cadrul Platformei de Publicații Independente, care va avea loc între 23-26 octombrie: sesiuni de lecturi colective, prezentări ale editurilor și o expoziție a cărţilor de artist. Vor lua parte, de asemenea, la simpozionul Dialogurile Bienalei, în 26 octombrie, la care vor prezenta Boris Buden, Maria Lind, Andrea Phillips și Anca Rujoiu. În aceeași zi, vor fi invitați la o proiecție de film urmată de discuții cu artistul Anton Vidokle. Pe parcursul șederii lor se vor desfășura numeroase ateliere și tururi ghidate cu artiștii și curatoarele în spațiile expoziționale ale bienalei Art Encounters.