Three shots at why I draw the way I draw by curator Liviana Dan. / 2017

 

1. Alex Mirutziu, performanta si pasajele performative transforma desenul si gravura firesc la tine. La ce te raportezi cu precadere?

Eu atac desenul prin irezolutie. Astfel destabilizez ‘ce este’ — asa cum mi se proiecteaza acum si aici, favorizand contingenta a ‘ce este’. Cand desenez vreau sa rezolv obiectul prin ‘ezitari’, prin proximitate, nu folosesc analiza clasicismului care determina o intelegere patriarhala a liniei. Nu am constiinta inceputului, nici atunci cand performez nici cand desenez. Insa eu nu pot sta pe linie, aproape ca nici nu le vad atunci cand lucrez.

2. Cum ai ajuns la desenul clasic in structura, dar cu narativitate romantica?

Cred ca abordarea mea conceptuala cat si referintele istorice din desenul meu fac parte dintr-o tesatura mai mult performativa sau fenomenologica decat sa spunem de reprezentare. Problema mea e cu rationalizarea formei, cu un soi de redare a naturii dinauntrul ei, nu din afara ei —  iradiat de ea. Romantismul asta a facut. A introdus o sudare de tot si de toate a individului. Cum sa desenezi in detasare?

3. Cum au functionat desenele tale si lucrarile video in Gradina Imposibila? A existat vreo distanta?

Pentru ca m-ai asezat in forme limpezi in propria mea natura, cred ca asa se poate merge inainte. Tu m-ai invatat cum sa navighez dincolo de estetic, in transee filosofice. Transee. Problema filosofica din Gradina Imposibila e cea care ma instiga dar respir in si prin natura pe care tu o intelegi foarte bine ca pe “locul cel mai prielnic in care te poti gandi la altceva.”