perForming

Ce se cere de obicei de la actori? Sa repete cuvinte scrise de altii, sa respecte indicatii regizorale. Prin perFORMING, am incercat sa le cedam lor controlul deplin, sa ii ajutam sa isi gaseasca propria voce, sa inceapa sa se gândeasca la ei insisi ca la artisti completi, care cauta incontinuu noi forme de expresie. Artisti care invata sa isi expuna in fata lumii propriile interese si sentimente, propriile suparari si intrebari.


Duminica, 10 noiembrie, de la ora 18, la Teatrul Colibri din Craiova, si vineri, 15 noiembrie, la WASP Bucuresti - vimeo.com/76793205, de la ora 19, va vor arata concluziile la care au ajuns, intrebarile pe care si le pun, formele pe care le prefera. Se vor pune intr-o situatie mai vulnerabila decât de obicei, pentru ca de data asta se vor arata pe ei, nu pe un personaj oarecare. Si pentru ca ei invata sa se deschida, asteapta ca si publicul lor sa faca acelasi lucru. Si va propun, de fapt, un alt fel de conventie: un schimb de emotii lipsit de reguli – fara al patrulea perete, fara scena, fara text invatat pe dinafara – doar oameni tineri care incearca sa va transmita o parte din cine sunt si cine vor sa fie.

perFORMING este un proiect nascut din necesitate. Din observarea unei lipse, mai bine zis, in rândul studentilor si tinerilor absolventi de teatru din tara, a unor cunostinte elementare din ce se intâmpla in artele spectacolului pe plan mondial. In ceea ce priveste educatia viitorilor actori, lectiile din scoala se opresc undeva la mijlocul secolului al XX-lea. Nu avem nimic cu Shakespeare sau Cehov, cu Stanislavski sau Meyerhold, dar, macar daca vrem sa nu redescoperim incontinuu aceleasi lucruri, macar pentru a intelege cum a evoluat spectacolul in ultimele decenii si, mai ales, pentru a sti ca a evoluat, avem nevoie de o incursiune in performance.

Asa a aparut perFORMING, proiect realizat in parteneriat cu Departamentul de Arte din cadrul Facultatii de Litere de la Universitatea din Craiova si finantat de Administratia Fondului Cultural National. Timp de patru weekenduri consecutive, studentilor craioveni li s-a facut o introducere in arta performance-ului, de catre artisti români cunoscuti (Teodor Graur, Mihai Mihalcea, Madalina Dan, Andreea Novac), prin workshopuri gândite astfel incât sa le prezinte diferite tipuri de a interpreta si de a se raporta la aceasta (relativ) noua modalitate de expresie artistica. Apoi, coordonati de Alex Mirutziu, artist performer si expertul proiectului, si-au gândit propriile performance-uri, ca sinteza a ceea ce au asimilat din workshopurile precedente si a ceea ce isi doresc sa exprime pe plan individual.

Scopul meu ca formator principal al acestui workshop e de a dezbate in primul rand notiuni si abordari recente si ultra-recente in domeniu cat si de a oferi studentilor o vedere seminala, cat se poate de limpede a ceea ce presupune arta performativa. Consider absolut necesar ca anii care formeaza un viitor actor sa includa si aceasta latura uneori critica si teoretica alteori, radicala si poetica. - Alex Mirutziu


more: www.teatrudoipunctzero.wordpress.com