"Some kill their love when they are young" review by Oana Tanase

Added on by Alex Mirutziu.
Galeria Rüdiger Schöttle din München se afla in simpaticul cartier delimitat de universitate, biblioteca si pinacoteci. Ei bine, daca in decembrie am ratat display-ul Getei Bratescu, in recenta calatorie in inima Bavariei am reusit sa prind expozitia tanarului artist Alex Mirutziu (nascut in 1981, Sibiu).

Toamna trecuta, l-am intalnit pe fuga in Cluj, la ceva vreme dupa inaugurarea Galeriei Sabot din complexul Fabricii de Pensule, odata cu personala sa, suita din care cu usurinta se dezlipea filmul video Tears Are Precious. Pentru expozitia din München insa, Mirutziu a produs o serie de lucrari noi (pictura, fotografie, obiect si video), titlul Some kill their love when they are young – desi decupat din poemul „The Ballade of Reading Gaol“ al lui Oskar Wilde – castigand vibratii personale, de vreme ce piesele din expozitie poarta cu ele o incarcatura autoreferentiala. Doua dintre lucrari sunt autoportrete fotografice – un print, Unforgotten if unpunished (self portrait with medical sock, lycra panty hose, ball gag) si un light-box, Sock face, ambele din 2010 – dominate de privirea artistului, inghetata de teama si de neputinta; de altfel corpul – ca un camp de lupta, ca un instrument menit sa accelereze autodistructia si sa accentueze ambiguitatile constituie una dintre temele constante ale lui Mirutziu.


Iar in acest sens, inregistrarea video a unui performance pseudo-static, de doar doua-trei minute, Runway spill #1 – un „citat“ din defilarile de moda, in care adeseori manechinului ii fuge glezna – functioneaza ca nucleu energetic al expozitiei. „In mod deliberat, imi tratez corpul ca loc al confruntarii si al comunicarii cu propria memorie si suferinta“, noteaza Alex Mirutziu intr-un text recent.


www.bucuresti.24fun.ro/articol/alex_mirutziu-7419.html