Liviana Dan 

(Text for the opening of Head_Start exhibition at Gallery of Contemporary Art — Brukenthal Museum) 

Sibiu — 31 iulie 2002

Head_Start / Alex Mirutziu & Roxana Ionescu 

Arta nu mai este doar o problema de limbaj, arta nu mai este doar o problema de invatare, dar arta ramane o problema de imaginatie. Cat de chic poate fi imaginatia? De ce sufera artistii de o incredibila insecuritate emotionala si financiara? De ce nu accepta formula: Fac expozitii pentru viitor — nu pentru pereti? Este arta un cer absolut si liber? O bucata de lux? Depasind cinismul anilor ’90, se poate folosi nonsalanta ca material de lucru?
Mult timp arta a fist blocata. Inghesuita in proiecte periferice. Confuzia a inlocuit aproape totul. Apoi momentul estetic a castigat in sensul lui Habermas. Paradigma a fost schimbata: paradigma vizuala a devenit paradigma acustica. Nu se mai dau raspunsuri. Se pun doar intrebari. Se renunta la tipul de situatie acum ori niciodata. Expozitia iese din noaptea neagra a teoriei. A descoperi, a regasi, a experimenta devin oportunitati radicale. Se preia riscul de a inlocui reprzentarea teoretica cu teoria locului. 
O anumita istorie devine baza locului intr-o expozitie. Ruptura plina de radicalitate, ramane omogena; aplica pentru globalitate. Noul spirit depaseste procesul artei. Tot ce tine de arta e supus schimbarii. Strategia este de protectie, de reflexie, de recunoastere a spatiului folosit ca mediu de idei de dezvoltare a unui grup, care sa functioneze ulterior pentru formarea altui grup artistic. 

In incubatorul Universitatii de Arta Head_Start a auzit comentarii despre nobletea artei si vulnerabilitatea vietii. Si au fost mai ales nefericiti cu Cezanne. Singuri si-au impus un sistem de auto-aparare de tip Max Beckmann si au invatat sa nu reduca profunzimea si scopul. Pentru Head_Start arta nu este numai forma. Arta inseamna si vulnerabilitate si fragilitate. Imaginile dispar in suprafata: puritate asemenea parfumului, hartie sub hartie, parte ascunsa, care se descompune in altul ideal. 
Head_Start are acces la asa numitul sistem textual. Impresie morala contra impresie sensibila. 
Head_Start comunica imaginea intr-o larga ambiguitate. Repertoriul artei si elementele de viata / amintiri, imagini, idei compuse pentru eternitate, zgomote, franturi muzicale / sunt inghesuite intr-un continuu proces de disolutie. 
Head_Start recunoaste ca oamenii sunt mult mai sofisticati vizual, decat sunt creditati de institutiile care controleaza vizualul. Dar cat de dificile sunt portretele? Cat de dificili sunt oamenii? Portretele lor pot fi anonime, asociate cu vulnerabilitatea, speranta sau anxietatea. Portretele lor pot fi istorice - portrete / obiect al asteptarii, portrete obiect al anticiparii. Asemenea unui stilist, Head_Start, se privesc ca pe o compozitie a tuturor lucrurilor pe care le fac. 
Si ce faci, cand florile, culorile, viata, arta, ce faci cand totul este disparitie? 

Cand totul este disparitie dezvolti metode de control vizual, cauti ordinea in momentele de confuzie, accepti ca fiecare are dreptul la o iluzie, inveti subtilitatea alegerii. Si te gandesti la intrebari de tipul: Ce sunt norii? si gasesti un raspuns de tipul — o metafora pentru viata interioara si realitatea exterioara. Si iti permiti, si Head_Start imis permite cu adevarat, sa deseneze solitudinea sexuala a norilor de pe cer si solitudinea lingvistica a omului de pe pamant. Eu imi permit doar sa-i percep mereu in aceasta tensiune abstracta.