The Impossible Garden at Jecza Gallery

Added on by Alex Mirutziu.

The Impossible Garden

Alex Mirutziu, Dan Beudean

The Artist and Himself at 29 

curator: Liviana Dan

Jecza Gallery, Timisoara

23 June - 12 October, 2017

 

Gradina Imposibila

‘Gradina Imposibila’ are semnificatia unei reconstituiri care devine apoi asa de moderna. Clasicism cu un capital organic, pentru unii un cer turcoaz, pentru altii o evanghelie. Pentru a evita sterilitatea se folosesc elemente din trecut, elemente poetice, elemente romantice. Evaluind pozitiv este vorba despre o dimineata racoroasa, despre lumina, despre o linie eleganta…

Drama arhitecturii devine proeminenta de la inceput. Desenul, video si fotografia devin pasaje performative. Desenul se transforma in gravuri. Video si fotografia sint produse finale pentru sculptura. Conventiile istorice se concentreaza tot pe sculptura.

Acelasi sistem generativ este prezent in mod direct chiar si alaturi de artisti. Alex Mirutiu face o grupare cu el insusi TAH– 29 / The Artist and Himself at 29 /, Dan Beudean are in procesul de lucru un cloud implicit. Un sistem biografic, narativ, este mereu disponibil si puternic necesar. Identitatea politica este la persoana intii, materialele sint neobisnuite. O anduranta post minimalista este cind atletica, cind estetica. Lucrurile sint puse in opozitie. Privind pe cineva, care priveste / la / ceva devine un lucru teribil.

Reinterpretarea recurge la etape pregatitoare sau preliminare. De neatins si radical vulnerabile. ‘Gradina Imposibila’ devine o insula de arta despre arta.

Exista o energie care nu are nimic de pierdut si ciudatenii cotidiene. Exista o extravaganta alegorica si din epoca lui Karl Friedrich Schinkel / ca o scara generoasa care devine centrul lumii / si din timpul Bauhaus / ca o platforma care inchide autobiografia /.

‘Gradina Imposibila’ este o gradina rationala.

Alex Mirutiu si Dan Beudean, sint artisti cu imaginatie tactila si narativa. Stapinesc gramatica vizuala si un tip bizar de alegorie. In jurul lor exista un fel de efect Cezanne, o complexitate care excede abilitatea nostra de a gasi explicatii.

Forma esentiala ascunde lumea vizibila. Arta nu imita natura. Arta supravegheaza natura. Cu tranchilitate si eleganta.

text by Liviana Dan

TAH29 to operate at Centre For Dying On Stage

Added on by Alex Mirutziu.

The Artist and Himself at 29 (TAH29) will be in residence this autumn at The Centre For Dying On Stage #3. The collective known as TAH29 has been active from 2010 and since then it employs a museological activity informed by modern literature and philosophy to a point of taking more and more significance, to thin out its membrane. 

Autumn Residency programme at Cow House Studios
10 October – 20 November 2016

The Centre For Dying On Stage #3 is presented by Cow House Studios with the support of Wexford County Council and Wexford Arts Centre. This residency has been developed in collaboration with Kate Strain, curator-in-residence at Cow House Studios for 2016. This initiative is supported by the Arts Council of Ireland’s Visual Arts Curator Residency Scheme.

Participating artist: Jessica Foley, Marjorie Potiron & Lisa Hoffmann, Steven Randall and The Artist and Himself at 29 (TAH29)

Associate artists: Orla Barry, Aurelien Froment, Dennis McNulty, Isabel Nolan and Dick Walsh.

The Artist and Himself at 29 (TAH29) is a transhistorical genome and hyper-object which operates and co-activates humour and retroactive-irony as a way to approach the site of change and agency in the present. The artist, Alex Mirutziu is part of this collective alongside his twenty-nine-year-old-self. TAH29 is informed by a museological activity of the artist as the most unartistic of anything in existence as he, the artist is continually standing in for and filling some other body; an observation which only Keats could have made in a letter to Richard Woodhouse. The collective’s gravitational pull comes from phenomenology of presence and from the notion of a reality without presence developed by Graham Harman

alexmirutziu.com

theendofpanic.org

The Centre For Dying On Stage is a research body that generates new artistic undertakings, anchored to notions around death and the stage.

The website archives, collects and collates instances of unexpected deaths that have occurred during moments of performance in the public domain. The Centre also comes to life through various real time iterations.

”Stay[s] against confusion” mirrored in Sinteza Magazine

Added on by Alex Mirutziu.

Artistul radiografiaza momentul Delfina Foundation din Londra, unde s-a aflat in rezidenta vreme de 3 luni anul acesta, si taie colturile celui mai recent performance ‘Stay[s] against confusion’.

Delfina Foundation is an independent, non-profit foundation dedicated to facilitating artistic exchange and developing creative practice through residencies, partnerships and public programming. 

Fragments from interview:

interviu realizat de Ruxandra Hurezean

- Pentru cel mai recent performance ‘Stay[s] against confusion’ ai folosit un caracter tipografic creat de designerul britanic Margaret Calvert, dar si fragmente din poeziile lui Graham Foust. Pentru inceput te-as ruga sa vorbesti de motivele care te-au facut sa lucrezi cu caracterul tipografic ‘Transport’ si ‘New Transport’, omniprezent pe autostrazile din Marea Britanie si de ce crezi ca un caracter tipografic poate genera o coregrafie?

E vorba de o adaptare digitala a vechiului font ‘Transport’ creat de designerii britanici Jock Kinneir si Margaret Calvert in 1957. La acea vreme cei doi au standardizat indicatoarele rutiere de pe autostrazile Marii Britanii la invitatia guvernului, ca rezolvare a unui faune aglomerate, pestrite si confuze de semne si informatii de pe drumurile nationale. Fiecare panou lua forma unei harti orientate spre sofer. Apoi datorita testelor de vizibilitate la diferite distante, Kinneir si Calvert au ajuns la concluzia foarte indrazneata la acea vreme de a folosi litere mici in locul majusculelor care reprezentau norma la acea vreme. Sistemul acesta a fost un succes total in a oferi soferilor un climat de eficienta si a fost adoptat printre altele de Danemarca, Hong Kong sau Islanda.

In interviul pe care cu multa ingaduinta Margaret mi l-a acordat, imi spunea ca acest sistem a fost creat din punctul de vedere al soferului si nu al designerului. E foarte importanta aceasta distinctie pentru ca atunci cand te afli pe autostrada in viteza timpul de reactie la informatia de pe indicatoare nu poate fi prea lung. E nevoie deci ca acea informatie sa fie livrata cat mai eficient pentru a putea lua decizii imediate. Partea creierului care e responsabila de citire trebuie sa rezolve aceste caractere la o viteza de 10-20ms. Erorile in a descifra aceste indicatoare pot face diferenta intre viata si moarte.

- Inteleg ca operezi in cele doua registre, lingvistic / metaforic si cel pragmatic, al caracterului tipografic ‘New Transport’.

Ma intereseaza in ce masura notiunea ‘Etc.’ e rezolvata de public atata timp cat partitura acestui performance insista doar pana la un punct pe o cursiviate narativa. Notiunea ‘Etc.’ vine din scriere si limbaj, iar atunci cand e introdusa in dans, nu poate fi instrumentata decat fenomenologic. Semantica lui ‘Etc.’  nu poate fi despartita de binomurile vizibilitate/invizibilitate, de citire/privire, familiare sistemului pus in practica de cei doi designeri.

Sintetizand: vizibilitatea reprezinta o problema majora pentru designeri, dar si pentru artisti. Pana la urma lupta se da in primul rand pe hartie. Descifram semnificatia textului pe care il citim cu pretul ignorarii felului in care textul e tiparit, iar atunci cand privim fontul pierdem semnificatia textului. Nu putem face ambele operatii deodata. Insa niciuna nu poate exista fara cealalta.

Interviul complet in Sinteza nr. 31 / August 2016 (p.108-111) sau pe site-ul revistasinteza.ro